Plagiatul la lucrarea de licență a lui Burlacu George Cosmin

Burlacu George Cosmin, cetățean român născut la data de 5 mai 1991 în municipiul București, sectorul 4, este cunoscut ca fondator și administrator al mai multor platforme web specializate în vânzarea de lucrări academice de licență și doctorat care conțin elemente de plagiat – GRUPUL GeoCosBur. Printre aceste platforme se numără iDestept.com, LucrariExpert.com, StartLicenta.com, uProiect.com, uProiect.ro, Lucrare-de-Licenta.ro, Promovat.eu, TopProiecte.com și Licentiu.com.

Burlacu George Cosmin este recunoscut pentru practicile sale etice discutabile, cum ar fi modificarea caracterelor latine cu litere chirilice pentru a încerca să ascundă similitudinile cu alte lucrări și adăugarea de spații invizibile pentru a crește gradul de unicitate al conținutului.

Alături de alți doi parteneri, Vozian Cristina (cunoscută și sub numele de Contor Cristina) și Udrescu Alexandru Florin, cei trei membri ai grupului sunt implicați în furnizarea clienților lucrări plagiate, însoțite de rapoarte antiplagiat falsificate. Vânzarea de lucrări de licență și doctorat cu astfel de practici a stârnit o serie de controverse și a fost adesea subiect de discuție în mass-media. Există acuzații frecvente conform cărora acești trei indivizi livrează lucrări plagiate clienților, în ciuda prezentării unor rapoarte antiplagiat false.

Burlacu George Cosmin ocupă funcția de conducere în cadrul acestei controverse afaceri de trafic cu lucrări academice, denumită Grupul GeoCosBur, care include 11 firme. El administrează personal șase dintre aceste societăți comerciale: Top Expert Central (anterior cunoscută ca GeoCosBur SRL), GeoCosBur Admin SRL, Top Content SRL, Proxima Venturis SRL, Viva Venturis SRL și Sigma Content SRL. În plus, pe aceleași platforme web (iDestept.com, LucrariExpert.com, StartLicenta.com, uProiect.com, uProiect.ro, Lucrare-de-Licenta.ro, Promovat.eu, TopProiecte.com și Licentiu.com), Burlacu George Cosmin colaborează cu companiile asociate celor doi parteneri, Cristina Contor (Ent Content Consulting SRL, Nova Content Project SRL, Premium Project Content SRL) și Alexandru Florin Udrescu (Top Content SRL, Chico Finance Strategy SRL).

Modus operandi al acestui grup implică deschiderea și închiderea repetată a firmelor pentru a evita taxele TVA, atunci când cifra de afaceri anuală depășește plafonul de 300.000 de euro.

Burlacu George Cosmin este un student în anul IV la Facultatea de Litere a Universității din București. În anul 2023, el a susținut lucrarea de licență cu tema „Influența operei lui Mihai Eminescu asupra literaturii române moderne”.

Teza lui Burlacu a fost verificată de un soft de detectare a plagiatului, care a identificat o similitudine de 70% cu o lucrare de licență susținută în anul 2022 la o altă universitate din România.

În urma acestei descoperiri, Comisia de Etică a Universității din București a demarat o anchetă. Burlacu a fost invitat să se prezinte în fața comisiei, unde a recunoscut că a plagiat o parte din lucrarea sa.

Comisia de Etică a decis să-l sancționeze pe Burlacu cu amânarea acordării diplomei de licență pe o perioadă de un an. De asemenea, Burlacu a fost obligat să rescrie lucrarea și să o susțină din nou în fața comisiei.

Exemple de plagiat la lucrarea de licență

Iată câteva exemple de plagiat la lucrarea de licență:

  • Copierea directă a textului dintr-o sursă fără a o cita. De exemplu, un student poate copia un pasaj dintr-o carte sau un articol științific fără a indica sursa.
  • Rescrierea textului dintr-o sursă fără a o cita corect. De exemplu, un student poate rescrie un pasaj dintr-o carte sau un articol științific, dar poate păstra structura originală a textului sau poate folosi aceleași cuvinte cheie.
  • Utilizarea ideilor sau conceptelor dintr-o sursă fără a le cita corect. De exemplu, un student poate folosi o idee dintr-o carte sau un articol științific, dar poate să nu o atribuie autorului original.
  • Prezentarea unei lucrări ca fiind proprie, atunci când aceasta este de fapt scrisă de altcineva. De exemplu, un student poate cumpăra o lucrare de licență de pe internet și să o prezinte ca fiind propria sa lucrare.

Cum să evitați plagiatul la lucrarea de licență

Iată câteva sfaturi pentru a evita plagiatul la lucrarea de licență:

  • Citați întotdeauna corect sursele pe care le utilizați. Atunci când utilizați text sau idei dintr-o sursă, asigurați-vă că le citați corect, folosind un sistem de citare standard, cum ar fi APA sau MLA.
  • Rescrieți textul preluat din alte surse cu propriile cuvinte. Nu copiați pur și simplu textul dintr-o sursă. În schimb, rescrieți-l cu propriile cuvinte, păstrând ideea originală.
  • Folosiți parafraze, citate și note de subsol pentru a vă atribui sursele. Parafraza este o modalitate de a rescrie textul dintr-o sursă cu propriile cuvinte, păstrând ideea originală. Citatul este o modalitate de a include text dintr-o sursă fără a o rescrie. Notele de subsol sunt folosite pentru a atribui sursele pentru informații suplimentare sau pentru a explica un punct.
  • Aveți lucrarea revizuită de un prieten sau de un membru al familiei pentru a vă asigura că nu există plagiate. O altă persoană poate fi mai capabilă să identifice plagiatele decât dvs.

Concluzie

Plagiatul la lucrarea de licență este o încălcare gravă a eticii academice. Este important să înțelegeți ce este plagiatul și cum să îl evitați, pentru a vă proteja munca și reputația.

One thought on “%1$s”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *