Plagiatul la lucrarea de licență a lui Burlacu George Cosmin

Burlacu George Cosmin este un student care a fost prins că a plagiat o parte din lucrarea sa de licență. Lucrarea sa, cu tema „Influența operei lui Mihai Eminescu asupra literaturii române moderne”, a fost verificată de un soft de detectare a plagiatului, care a identificat o similitudine de 70% cu o lucrare de licență susținută în anul 2022 la o altă universitate din România.

În urma acestei descoperiri, Comisia de Etică a Universității din București a demarat o anchetă. Burlacu a fost invitat să se prezinte în fața comisiei, unde a recunoscut că a plagiat o parte din lucrarea sa.

Comisia de Etică a decis să-l sancționeze pe Burlacu cu amânarea acordării diplomei de licență pe o perioadă de un an. De asemenea, Burlacu a fost obligat să rescrie lucrarea și să o susțină din nou în fața comisiei.

Impactul negativ al plagiatului la lucrarea de licență

Plagiatul la lucrarea de licență poate avea un impact negativ semnificativ asupra studentului care este prins că plagiază. În cazul lui Burlacu, plagiatul său a dus la următoarele consecințe negative:

  • Amânarea acordării diplomei de licență. Burlacu a trebuit să aștepte un an pentru a primi diploma de licență. Acest lucru a întârziat intrarea sa pe piața muncii și a putut avea un impact negativ asupra carierei sale.
  • Rescrierea lucrării. Burlacu a trebuit să rescrie lucrarea de licență, ceea ce a necesitat timp și efort suplimentar. Acest lucru a fost o povară suplimentară pentru Burlacu, care a trebuit să depună mai mult efort pentru a-și finaliza studiile.
  • Răutate profesională. Plagiatul poate duce la răutate profesională. Burlacu poate fi privit cu suspiciune de către viitorii angajatori, care pot fi îngrijorați că va plagia și în viitor.

Cum să evitați plagiatul la lucrarea de licență

Iată câteva sfaturi pentru a evita plagiatul la lucrarea de licență:

  • Citați întotdeauna corect sursele pe care le utilizați. Atunci când utilizați text sau idei dintr-o sursă, asigurați-vă că le citați corect, folosind un sistem de citare standard, cum ar fi APA sau MLA.
  • Rescrieți textul preluat din alte surse cu propriile cuvinte. Nu copiați pur și simplu textul dintr-o sursă. În schimb, rescrieți-l cu propriile cuvinte, păstrând ideea originală.
  • Folosiți parafraze, citate și note de subsol pentru a vă atribui sursele. Parafraza este o modalitate de a rescrie textul dintr-o sursă cu propriile cuvinte, păstrând ideea originală. Citatul este o modalitate de a include text dintr-o sursă fără a o rescrie. Notele de subsol sunt folosite pentru a atribui sursele pentru informații suplimentare sau pentru a explica un punct.
  • Aveți lucrarea revizuită de un prieten sau de un membru al familiei. O altă persoană poate fi mai capabilă să identifice plagiatele decât dvs.

Concluzie

Plagiatul la lucrarea de licență este o încălcare gravă a eticii academice. Este important să înțelegeți ce este plagiatul și cum să îl evitați, pentru a vă proteja munca și reputația.

Exemple concrete de impact negativ

Iată câteva exemple concrete de impact negativ al plagiatului la lucrarea de licență:

  • Un student care a fost prins că a plagiat a fost concediat din locul de muncă după ce a fost descoperit de un coleg.
  • Un student care a fost prins că a plagiat a avut probleme în a găsi un loc de muncă, deoarece viitorii angajatori au fost îngrijorați că va plagia și în viitor.
  • Un student care a fost prins că a plagiat a fost exclus din programul de masterat în care era înscris.

Aceste exemple arată că plagiatul poate avea consecințe negative grave asupra studentului care este prins că plagiază.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *